T-Hanes
Jun 10, 2017

T-Hanes Hip Hop Trivia: Vol. 1

0 comments

Edited: Jun 10, 2017

 

 

OK Hip Hop Heads, this is Vol. 1 of my new Hip Hop Trivia (Quiz) for fun! Don't try to google & cheat either! This will only take a few minutes and should be fun! Below are 20 questions. Each Trivia will have 20 questions. We will start off kind of easy this time but Vol. 2 and future Trivia's will be much harder. List your answers and chime in with some thoughts. Lets Go!

 

Hip Hop Trivia Vol. 1

 

1. What year did Grandmaster Flash & the Furious Five release the legendary song THE MESSAGE?

 

A. 1985

B. 1982

C. 1987

D. 1980

E. 1988

 

2. What famous rapper started out as a member of a group called The Treacherous Three?

 

A. Big Daddy Kane

B. Kool Moe Dee

C. Ice T

D. Kwame

E. Rakim

 

3. Who was the Executive Producer for NAS debut LP Illmatic?

 

A. Q-Tip

B. Large Professor

C. MC Serch

D. DJ Premier

E. Pete Rock

 

4. What Rapper is currently on Death Row for a Bank Robbery that ended with the murder of a Police Officer?

 

A. K-Solo

B. Cool C

C. Steady B

D. Chi-Ali

E. C-Murder

 

5. "Stapped like bamboo but I don't sling guns, I got bags of funk and it's sellin' by the tons/Ni$$as wanna know how I live the mack life, making money, smokin' mics like crack pipes" The lyrics above are performed by which MC?

 

A. DMX

B. Snoop Dogg

C. Biggie Smalls

D. Tupac

E. Rick Ross

 

6. What Rap Group has a song called "Passin' Me By"?

 

A. Souls Of Mischief

B. EPMD

C. The Pharcyde

D. De La Soul

E. The Jungle Brothers

 

7. What Underground Rap Group did Jay-Z use to tour with before his record deal?

 

A. Camp Lo

B. The Boogie Monsters

C. Original Flavor

D. DAS EFX

E. Fu Schnickens

 

8. What Rapper has a debut album called The Sun Rises In The East?

 

A. Buckshot

B. Special ED

C. Jeru Da Damaja

D. J. Cole

E. Chubb Rock

 

9. What Rapper started out in the Atlanta Area as a Radio Personality?

 

A. Young Jeezy

B. T.I.

C. Andre 3000

D. Ludacris

E. Future

 

10. Which Hip Hop Artist created the song "Nightmares"?

 

A. Slick Rick

B. Doug E. Fresh

C. D-Nice

D. Dana Dane

E. Will Smith

 

11. Who had an album called Ill Na Na?

 

A. Lil Kim

B. MC Lyte

C. Foxy Brown

D. Jean Grae

E. Eve

 

12. Who was MC Shan in a Rap Battle with in the late 80's?

 

A. Masta Ace

B. KRS

C. Kool G. Rap

D. Craig G

E. Run

 

13. Which Rap Group had a debut LP called Juvenile Hell?

 

A. Capone-N-Noreaga

B. EPMD

C. Mobb Deep

D. Gangstarr

E. A Tribe Called Quest

 

14. Who was the ONLY guest rapper on Biggies's Ready to Die album?

 

15. Who was the ONLY guest on NAS Illmatic album?

 

16. Who was the ONLY guest on Tribe Called Quest Midnight Marauders album?

 

17. Who did Busy Bee battle in 1981 at the popular hip hop venue Harlem World?

 

18. What rapper said " I never sleep 'cause sleep is the cousin of death, beyond the walls of intelligence life is defined" ?

 

19. What North Carolina Rapper went to St. John's University?

 

20. Which movie is considered Hip Hop's first Film?

 

A. Beat Street

B. Breakin'

C. Wild Style

D. Krush Groove

 

 

 

 

 

 

Answers:

 

1. B, 2. B, 3. C, 4. B, 5. C, 6. C, 7. C, 8. C, 9. D, 10. D, 11. C, 12. B, 13. C, 14. Method Man, 15. AZ, 16. Large Professor, 17. Kool Moe Dee, 18. NAS, 19. J. Cole and 20. Wild Style

New Posts
  • T-Hanes
    May 3

    Ok, this will be short and sweet. What MC's showed more growth and skills on their 2nd album? I'm going to name a few from my perspective. What are some in your opinion and do you agree with any I listed? 1. NAS on It Was Written: Yes, as great as Illmatic was NAS was a better overall MC on It Was Written. On Illmatic NAS was just rapping like on the block freestyling. On IWW NAS was telling stories like "I Gave You Power" and "Shootouts". Don't get me wrong, NAS was amazing on Illmatic but to me he was better on IWW. 2. Biggie on Life After Death: Yes, Ready to Die is a Classic but Biggie showed growth as an MC. Dude was doing "Notorious Thugs" with Bone Thugs and still kept the rawness on LAD that he did on RTD. Biggie showed more versatility. 3. Black Thought from the Roots was better on Do You Want More compared to Organix. 4. Big L was better on The Big Picture compared to Lifestyles of the Poor and Dangerous. 5. Q-Tip was a better MC on The Low End Theory compared to Tribe's debut. 6. Big Boi and Andre 3000 were both better on ATLIENS than Southernplayer. 7. OC was better on Jewelz than he was on Word Life. 8. Kanye was a better MC on The Late Registration vs The College Dropout. 9. Eminem was better on The Marshal Mathers LP vs The Slip Shady LP. 10. Rakim was a better MC on Follow The Leader than he was on Paid in Full... A few more thoughts: Do you think Redman was better after his debut on the second album? Do you feel that Scarface improved from album to album? I also believe KRS was better on By All Means vs Criminal Minded..... Peace
  • T-Hanes
    Oct 22, 2018

    Today I was listening to Biggie's classic album Ready to Die and other 90's Hip Hop joints. As I sat back and absorbed the lyrics to the final track, "Suicidal Thoughts", it pushed me to ask a few internal questions. I was thinking to myself, "Have I ever heard a Rap Song so grim and cynical?". At first the Scarface song "In My Time" off Last of a Dying Breed came to mind. This particular track was typical Scarface talking about his own funeral and the love ones left behind. This is why I call him the "Grim Reaper of Hip Hop" on most days. Biggie went a step and level deeper with "Suicidal Thoughts". You see, Ready to Die is like a Suicide Note, Diary, and Memoire all wrapped into a collection of songs. I tell you, it's surely an amazing piece of work but given his early death, it's chilling as well. As for the song, I attempted to remember the first time I heard it and my initial reaction. Looking back at it in 2018, I had to be amazed by the boldness of this song in 1994. I was a college freshman and listened to rap music every single day. I had to think "What the hell was this dude smoking and drinking when he wrote this song?". I mean, he starts the song off with the line "When I die, f**k it I want to go the hell cause I'm a piece of sh*t, it ain't hard to f**king tell". In the song he talked about heaven being too strict because of God and his rules/laws. He talked about his life of crime, family dysfunction and an ugly world in general. As I listen to this track tonight, I honestly don't remember a more vivid track in regard to the subject matter at hand. The album Ready to Die covers the life of a character (some of it based on Biggie but most of it is fiction) that lives a street life and at the end of the story, he commits suicide. Hip Hop is known for storytelling and for better or worse, this was graphic to say the least. Personally it would take years for another MC to talk about death in this fashion. Of course prior to Ready to Die you had Tupac talking about life and death, Scarface and eventually Bone Thugs on the track "Crossroads". In the years following Ready to Die, we were introduced to DMX and Eminem. Both of these artists talked the pain and pleasure of life. Even with the emotional ride that Pac, Eminem and DMX took listeners on, I don't recall ever having chills like I did hearing "Suicidal Thoughts". This is honestly one of those songs that you almost wished was never recorded. You can also look at it in the fashion of a case study on Mental Health and possibly Substance Abuse. No, I'm not saying Biggie had either, I'm saying the song could represent a character suffering from either, or both. Puffy is also featured on the song trying to call Biggie and talk him out of harming himself. Puffy's character was the voice of reason and friend to Biggie on this track. There are so many layers to the song and album. At the end of the day, each of us have experienced a nightmare before. Maybe this was one that Biggie experienced and wanted to share with the world through his music. Peace
  • T-Hanes
    Sep 3, 2018

    The old saying is "Music is food for the soul", and I have always believed this to be true. Music is a true link to various cultures, races and people from different generations. People who know me are familiar with my strong passion for music. If you only know me via Social Media, you might believe that I'm only a "Hip Hop Head", but that is far from the truth. I enjoy Rock, Jazz, Soul (R&B), Gospel, Rap and some Country Music. The overall creativity with 80's Music has a place in my heart as well. With that being said, only a few albums have totally blown my mind and left me amazed. I always loved Marvin Gaye and if you know me, you know he is my favorite artist. Gaye's 11th album (yes, 11th and he had 7 more released afterwards) What's Going On is the project that forced me to look at music and life from a different perspective. There are other albums I love, but no body of music expressed life in such a vivid depiction as this album managed to accomplish. Marvin Gaye completed this concept album (a lot of people don't know it's a concept album) in 1970 and released to the world on May 21, 1971. The album is a 9 song story about a Vietnam Vet coming back to America to find that hate, division, racism, poverty and inequality was still a reality. I mean, imagine returning home after fighting in a WAR, only to find that you have to continue fighting against a system that view you as a second class citizen. Marvin Gaye's introspective lyrics and poetry was delivered flawlessly. Several tracks resonate with me over 47 years after it's release. The title track "What's Going On", "Inner City Blues", "Mercy Mercy Me", and "What's Happening Brother" stay on repeat. Well, the entire album stay on repeat. This album could be used as a Case Study on Systematic Racism, the Civil Rights Movement, and what Veterans continue to deal with decades after The Vietnam War or The World Wars. Marvin was magical to me on this album and there are only a few other albums that came close. These albums are NAS Illmatic, Miles Davis Kind of Blue, Stevie Wonder Innervisions, the poetry Sade displayed on Love Deluxe and a song called "Who Is God" by Hip Hop Legend Rakim (of Eric B. & Rakim fame). Of course there are other amazing projects but these come to mind the fastest. Music is truly one of the best creations in the world. Whenever you are totally blown away by an album or song, it will nourish your soul without a doubt. I enjoy sharing my random thoughts here on Da Dome and on other Social Media outlets. What album totally changed your views on music, life and put you in a zone? What artist feed you with their words, instruments and/or passion? When I think about Marvin Gaye, Tupac and SADE, I often think about Philosophers that I learned about in High School and College. They are the musical versions of a Robert Frost who I respect, or Langston Hughes who I love. They are my versions of Shakespeare. They were able to go deeper than most. As I sit here listening to K Solo's Times Up album, the song "Who's Killing Who" blast from my speakers as I think about life on this Labor Day Holiday. Peace
  • SoundCloud Social Icon
  • White Twitter Icon
  • White Facebook Icon